top of page

Den hurtige fremkomst af digitale medier, teknologier og onlineplatforme udfordrer og forandrer børn og unges måder at kommunikere og danne fællesskaber på. Næsten alle tager del i de onlineplatforme, hvor mobiltelefonen er en konstant forbindelse til vennerne, som der i høj grad deles billeder og videoer med. Profiler på sociale medier er en del af identitetsdannelsen. Blogs og youtubekanaler spejler hverdagen og peger på nye trends. Næsten alle unge benytter sig af de positive muligheder, som den digitale verden tilbyder. Spillereglerne er dog ikke altid de samme som i den fysiske verden, og kan være sværere at aflæse.

Selvom børn og unge ikke er bange for internettets muligheder, har de ikke altid kompetencerne og redskaberne til at navigere digital dannet på nettet. Det er de voksnes opgave at gå forrest her og hjælpe børn og unge med at udvide deres horisont og hjælpe dem med at reflektere over deres færden på nettet.

Digital dannelse er en del af en generel dannelse til det samfund, børnene er en del af. Vi skal derfor ikke dannes på én måde online og på en anden måde offline. Det kan ikke skilles ad. Digitale medier skal ses som en naturlig del af den dannelse, der under alle omstændigheder skal finde sted i uddannelsessystemet.

Digital dannelse - undervisningsforslag

Inspirationskatalog

Anbefalingerne skal pege på, hvordan voksne positivt kan bidrage til børn og unges onlineadfærd med henblik på at opnå højere bevidsthed blandt børn og unge. Målet er, at børn og unge opnår en reflekteret dannelse omkring digitale teknologier, og det kræver, at vi voksne, omkring børn og unge, tidligt begynder at forberede, vejlede og støtte dem til at blive ansvarsfulde, etiske og kritiske deltagere i det digitale samfund.

Undervisningsforløbene er udarbejdet af forskellige aktører inden for digital dannelse, og kan bruges som de er eller blot som inspiration til mere klassetilpassede forløb. Ligeledes har vi linket til hjemmesider, der kan bruges som baggrundsviden og sider, der har udarbejdet materiale, der kan uddeles til forældre og elever.

Vi har valgt at inddele vores inspirationskatalog i afdelinger og emner

bottom of page